Depressie

Op gesprek met Natascha de Hulster: Depressie overwinnen met hoogsensitiviteit

Het moment dat ik besefte dat ik controle heb over mijn eigen geluk, was het moment dat ik vrijheid vond van mijn depressie.

In dit gesprek ging ik samen met Natascha de Hulster in op haar transformatie uit depressie en hoe zij van haar hooggevoeligheid een sterkte maakte. Hoe ga je om met extreme hooggevoeligheid? Hoe kan je hier je kracht uit halen en hoe genees je van een depressie?

  1. Stel jezelf kort even voor, wie ben je en wat doe je?
    Ik ben Natasha, 32 jaar. Ik ben getrouwd met een dochtertje en ben een transformatiecoach en lichaamsgericht therapeut. Ik help mensen aan de hand van energetisch werk te zijn wie ze zijn en hun maskers en angsten te overwinnen om zo dichter bij zichzelf te komen.
  2. Met welke mentale uitdagingen heb je geworsteld?
    Van jongs af aan door de scheiding van mijn ouders en gepest te worden op de basisschool kwam ik in een depressie terecht. Ik vond weinig tot geen aansluiting bij mijn leeftijdsgenoten en moest hier eigenlijk al heel vroeg voor in therapie. Naarmate de scheiding vorderde kreeg ik meer en meer last van depressie omdat ik erg veel verantwoordelijkheidsgevoel had en mijn ouders zelf ook mentaal erg worstelden met burn-out en depressie. Ik moest continu zorgen voor anderen en nooit voor mezelf. Mijn moeder heeft ook zelfmoordpogingen proberen doen en de situatie was dus heel erg. Ik ben er toen even uitgekomen door therapie maar het ging nooit echt weg. Op m’n twintigste kwam ik dan eens in een spirituele winkel terecht omdat ik hier erg tot aangetrokken werd en na in tranen uit te barsten door in aanraking te komen tot een rozenkwarts (edelsteen voor liefde), kwam ik te weten dat ik erg hoogsensitief ben. Vervolgens kreeg ik het dan weer erg moeilijk omdat ik dieper in mezelf moest gaan graven en ik mezelf helemaal kwijt was en zo ben ik nog veel depressiever geworden, tot op het punt dat ik zelf ook suïcidaal was. Mijn ouders maakten zich toen ook erg zorgen en mijn studies gingen ook niet goed. Depressie en hoogsensitiviteit zijn dus mijn grootste mentale uitdagingen geweest.

3. Hoe heb je in jezelf de kracht gevonden om hiermee om te gaan
Wat voor mij altijd een heel belangrijke zin is geweest, is: Je kiest voor je eigen geluk. Dat heeft me heel erg geholpen om de schuld niet meer op anderen te steken en mijn geluk in eigen handen te nemen. Het moment dat mijn ouders me uiteindelijk zeiden dat ik de vrijheid kreeg om het zelf op te lossen en mijn eigen weg te zoeken omdat ik anders opgenomen moest worden en mijn ouders het zelf niet meer wisten, was een moment dat ik me plots heel erg bewust werd van mijn verantwoordelijkheid hierin. Omdat ik zelf opzoek moest gaan naar mijn geluk, voelde ik plots ook dat ik hier dan op een manier zelf controle over had. Dit heeft me op een manier gemotiveerd om dat ook echt naar een oplossing te gaan zoeken. Uiteindelijk heb ik dan, door in de richting van spiritualiteit te gaan en mijn hoogsensitiviteit als een gave te beginnen zien in plaats van een last, een switch kunnen veroorzaken in mijn denken en op die manier ook mijn depressie kunnen genezen.

4. Hoe ben je als persoon veranderd sinds je ‘ontwaking’ en grote uitdagingen?
Vroeger kon ik heel moeilijk om met mijn hooggevoeligheid en werd ik heel snel overprikkeld of kon ik niet met mijn emoties om. Ik was een echte doemdenker en een enorme perfectionist en voelde me een beetje slachtoffer van m’n omgeving en situatie. Nu is dit perfectionisme op een heel ander niveau gekomen en ben ik niet meer zo obsessief als vroeger. Ik kan veel beter de controle loslaten nu en beseffen dat het niet altijd alleen aan mij ligt. Ik kan nu met mijn hooggevoeligheid positief omgaan en ervaar ontzettend veel meer rust en geluk. Ik ben positiever, meer in controle over mijn mindset en gevoelens en veel meer in balans. Over het algemeen dus veel gelukkiger!

5. Ervaar je jouw problematiek soms nog en hoe ga je hiermee om?
Wel, soms heb ik natuurlijk nog wat meer donkere dagen dan anderen en voel ik mezelf wel terug glijden in een oud patroon, dan voel ik me gewoon erg moe, maar ik heb nu de tools in mezelf gevonden om dit stop te kunnen zetten. In plaats van dan dus vast te blijven zitten in dit patroon in mijn hoofd en dit weken lang te laten duren tot ik zeg maar ‘wacht’ tot het gedaan is, neem ik nu de touwtjes in eigen handen. Ik laat mezelf toe om me slecht te voelen zonder me hier tegen te verzetten, en zo gaat het uiteindelijk ook wel terug weg. Waar ik vroeger wekenlang in een depressieve state zat, zit ik nu gewoon een dagje in mijn pyjama te netflixen en kan ik de volgende dag weer verder!

6. Wat is de belangrijkste levensles voor jou al geweest?
Je kiest voor je eigen geluk is een heel belangrijke voor mij. Jouw gedachten zijn niet wie je denkt en je kan jouw gedachten en gevoel dus ook zelf sturen.

7. Heb je een spirituele praktijk?
Ja zeker! Ik doe een oefening elke dag die ik ‘aarden, zuiveren en beschermen’ noem. Dit is een oefening om je eigen energie te beschermen van energieën van anderen en je even in contact te stellen met jezelf. Het aarden staat voor het in contact komen met de aarde en terug gronden, het zuiveren staat voor bijvoorbeeld gewoon een helende douche nemen om energieën weg te spoelen, en het beschermen staat voor het heel bewust een denkbeeldig schild om je heen maken zodat je alles om je heen nog wel voelt, maar niets je negatief kan beïnvloeden. Hiernaast mediteer ik af en toe nog maar voor mij is naar buiten gaan het allerbelangrijkste. Gewoon even zonder afleiding terug in contact komen met jezelf.

8. Hoe zie jij jouw toekomst verder en heb je een bepaald levensdoel?
Ik zie mijn toekomst nu heel rooskleurig in omdat ik weet dat ik nu altijd effect heb op wat er gebeurt in mijn leven en dat ik mijn eigen geluk in handen heb. Ik weet dat ik ondanks tegenslagen nu altijd stabiel genoeg zal zijn om me hier doorheen te slagen. Daarboven weet ik nu ook wat mijn levensmissie is: om mensen te helpen aan de hand van mijn hoogsensitiviteit en de ervaringen die ik zelf heb meegemaakt. Iedere keer dat ik mensen kan helpen voel ik nu zo ontzettend veel dankbaarheid en liefde. Daarboven heb ik natuurlijk ook moeder zijn als missie, wat volgens mij nog de grootste uitdaging is die wij als mens kunnen meemaken!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
Chat openen
Klachten? Plan hier een GRATIS gesprek!
Hoi!
Verlang je naar een persoonlijke transformatie aan de hand van coaching?
Plan hier met mij een gratis gesprekje in!