In dit interview ging ik samen met Noa Muysoms, Muco-patiënte en lymfeklierkanker overlever, samen in op haar verleden, heden en toekomst. Noa is een van de sterkste, strafste jonge vrouwen die ik ooit heb ontmoet en hét voorbeeld van iemand die stormen heeft doorstaan maar hier ontzettend sterk is uitgekomen. Na door Mucoviscidose lichamelijk afgetakeld te zijn geweest, een longtransplantatie te hebben gehad en vervolgens nog kanker te hebben overleefd, is zij een bron van levenskracht en wijsheid.
Meer specifiek laat dit interview jullie zien hoe ongelofelijk belangrijk en krachtig onze mind is, en dat zelfs de meest donkere ziektes overwonnen kunnen worden door doorzetting, hoop, en een vermogen positief te blijven. Noa is iemand die ons allen enorm veel kan leren over hoe we onze obstakels moeten omarmen, hoe we hier vervolgens uit kunnen groeien, en hoe we de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven moeten nemen om te helen uit trauma’s.

In plaats van dus naar mijn lichaam te kijken vol teleurstelling, leerde ik een andere manier van zelfliefde te omarmen door te connecteren met mijn emoties en mijn intuïtie te volgen. Zo heb ik geleerd om negatieve situaties om te vormen tot iets positiefs en mijn beperking niet meer te zien als een beperking, maar als iets dat mij in staat stelt anderen te helpen.

 1. Dag Noa, vertel eventjes kort wie je bent en wat je doet
  Ik ben Noa, ik ben 23 jaar, ben geboren met de chronische en erfelijke ziekte Mucoviscidose, en ik ben een professionele ondernemer in het netwerk marketing. Dit houdt eigenlijk in dat ik deel uitmaak van een team op internationaal niveau dat mensen helpt met het uitbouwen van hun plan B. Dit plan B staat naast hun plan A omdat plan A in duigen begint te vallen en zo bieden wij een bufferfunctie aan om mensen zichzelf op groter vlak te doen ontwikkelen en op hun beurt ook weer andere mensen kunnen helpen.
 2. Wat is de grootste uitdaging die je in je leven mentaal en fysiek hebt gehad?
  Mentaal-emotioneel was dit het feit dat je op een gegeven moment zolang stilstaat door je ziekte, Muco dan, dat je gewoon niet vooruit kan met je leven. Omdat je fysiek zo uitgeput raakt, kan je jezelf moeilijk op lange termijn in dingen gaan investeren. Ik kon ook niet echt sporten of uitgaan, en dus was het met Muco mentaal vooral moeilijker dan fysiek.
  Fysiek gezien was de kanker het zwaarst. Toen ik nog niet getransplanteerd was met Muco, had ik nog geen pijn maar eerder ongemak omdat ik niet kon ademen of moe was en geen kracht had. Puur over pijn gesproken waren die paar maanden dat ik lymfeklierkanker had het allerzwaarste omdat ik gewoon non-stop pijn had door de chemo. Dus ik zou zeggen dat Muco mentaal het zwaarste was en de kanker fysiek door de pijn.
 3. Hoe heb je in jezelf de kracht gevonden om met je mentale en fysieke uitdagingen om te gaan?
  Wel, Muco heb je van kleins af aan en je moet dus leren om te leven met Muco, zonder dat ‘Muco u leeft’ en een manier te vinden om het je leven dus niet te laten overheersen. Er zijn vervolgens heel veel mensen op mijn pad gekomen die heel emotioneel slim waren. Die hebben mij geleerd om mijn proces te zien als een soort van levensles en vanuit die levensles de kracht te putten om zo anderen te motiveren en inspireren. In plaats van dus naar mijn lichaam te kijken vol teleurstelling van de vermoeidheid, de littekens en opzwelling van mijn buik, leerde ik een andere manier van zelfliefde te omarmen door te connecteren met mijn emoties en mijn intuïtie te volgen. Zo heb ik geleerd die negatieve situaties om te vormen tot iets positiefs en mijn beperking niet meer te zien als een beperking, maar iets dat mij in staat stelt om anderen te helpen.
  En dan natuurlijk had ik ook mijn dromen muur, een muur die ik vol hing met alles wat ik nog wilde doen en bereiken en waar ik vervolgens elke dag naar keek met de gedachte: “het is nog niet gedaan”. Dit gaf mij telkens de motivatie om te blijven doorgaan en me positief te houden.
 4. Hoe gaat het nu met jou?
  Het ironische is dat dit jaar voor mij al een fantastisch jaar is geweest. Mijn longtransplantatie was een succes en ik heb mijn kanker overwonnen, dus ben nu voor het eerst in mijn leven gewoon gezond. Iets dat wel erg raar aanvoelt is dat ik me voor het eerst ooit moet focussen op het ‘leven’. Ik heb me altijd gefocust op het ‘overleven’, en nu moet ik voor het eerst echt leren leven. Ik merk dat ik heel veel oude patronen terug herken en dat mijn gewoontes nog enorm in het verleden zitten. Het was dus confronterend om te zien hoe ik die mentale deur nog niet helemaal had gesloten. De fysieke wel en ik ben weer gezond, maar mentaal is er nog wat werk voor de boeg. Het is vooral heel raar om mezelf weer op een andere manier te herontdekken, maar hierin zit natuurlijk ook weer het spannende omdat ik nog steeds heel veel bijleer. Ik leer dat ik met mijn focus in het hier en nu moet blijven want hier is waar het allemaal gebeurt. Met de acties die je nu aan het doen bent ga je staan waar je wilt staan. Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid dus begin het gewoon te leven. Denk niet na, doe gewoon. We stellen onszelf zo ontzettend veel limieten en angsten op maar we moeten de handrem loslaten omdat we onszelf hierin alleen maar tegenhouden van al het moois wat er te rapen valt.
 5. Wat was het donkerste moment dat je ooit hebt meegemaakt?
  Het donkerste moment was eigenlijk het moment dat ik genezen was van mijn kanker maar dit nog niet wist. Mijn dokter kwam me na mijn derde chemo zeggen dat we nog een pet-scan moesten doen om te checken of er nog iets was en of we misschien aan een vierde chemo moesten beginnen. Na die derde chemo was ik echter zo op, zo moe en uitgeput dat er niets meer in mij zat. Mijn ziel zat in de hoek van de kamer naar mij te kijken maar ik ervaarde zelf geen emoties meer. Ik kon niet meer en wist dat als er een vierde chemo zou komen, het voor mij niet meer moest, dat het genoeg was geweest. Ik had een mooi leven gehad en heb prachtige dingen meegemaakt, maar een vierde chemo kon voor mij niet meer. Dat was voor mij het aller donkerste. Niet de pijn, maar het gevoel dat ik compleet leeg was vanbinnen en dat niets me nog kon schelen. Toen de dokter dan na een paar dagen in deze toestand me eindelijk kwam zeggen dat alles weg was, ervaarde ik de grootste rollercoaster aan emoties en kwamen alle gevoelens terug. De dagen voor dat moment waren het verschrikkelijkste en ik ben nog nooit zo dichtbij geweest aan mentaal op te geven.
 6. Wat was het lichtste, mooiste moment dat je al hebt meegemaakt?
  Toen ik 16 was had ik voor mij verjaardag een cadeau gekregen om een duosprong te doen. Toen ik daar dan vloog in de lucht, was dat voor mij het toppunt van vrijheid, van loslaten. Dit was voor mij zo’n ontzettend hoogtepunt omdat ik dacht: “Na alles wat ik heb meegemaakt, doe ik het toch maar.” Ik was zo ongelofelijk emotioneel, zo dankbaar en zo blij, dat dit echt een moment is dat me voor altijd is bijgebleven.
 7. Hoe ben je als persoon na je ervaringen veranderd?
  Vroeger ging ik gewoon door het leven en voelde ik mij ondanks mijn ziekte wel goed. Nu, met zolang op pauze te hebben gestaan en van de ene dag op de andere zo’n choquerende verandering te hebben meegemaakt door plots kanker te hebben gekregen, is alles anders. Wat ik daaruit heb geleerd is dat alles plots kan veranderen en daarom denk ik nu ook elke dag, ‘heb ik alles uit deze dag gehaald?’. Heb ik genoten van de kleine dingen? Heb ik iets goed gedaan? Heb ik gelachen naar de mensen die voorbij kwamen? Heb ik mijn dankbaarheid geuit?
  Ook mentaal ben ik enorm sterk geworden door de wet van aantrekkingskracht te hebben ontdekt en door het belang van positief denken en dankbaarheid te hebben ingezien. Ik ga er nu gewoon voor en ben mentaal-emotioneel veel sterker geworden.
 8. Als je 1 levensles mag kiezen, wat is het dan?
  Mijn leven is mijn verantwoordelijkheid en ik beslis wat hierin gebeurt. Ik beslis of iets mij naar beneden laat trekken, ik beslis of iets mij raakt en ik beslis of ik een kans met mijn beide handen grijp of niet. Dit is wat ik het meest van al heb geleerd: hoe belangrijk het is om de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven in handen te nemen en niet de schuld op anderen te steken want anders blijf je een slachtoffer van wat er met jou gebeurt. Verantwoordelijkheid nemen is helen.
 9. Wat wil je zeggen tegen mensen die het momenteel moeilijk hebben en vastzitten?
  Het is belangrijk om je ergens kwetsbaar op te stellen en met iemand te praten. Kwetsbaarheid is een sterkte en dit kan jou enorm hard helpen. Ik heb ook geleerd van mijn mama dat op een moment dat het niet meer gaat en dat alles tegenzit, je moet openstaan voor andere dingen en moet durven uit je comfort zone te kruipen om de dingen op een andere manier te gaan bekijken. Door je open te stellen voor andere dingen en actie te ondernemen, erkent het universum dat je hulp zoekt en gaat het jou zo de juiste dingen op je pad sturen om uit je uitdagingen te komen en hieruit te groeien. Dus ik zou zeggen: openstellen, naar de mensen luisteren die op je pad komen, en je gevoel volgen.
 10. Hoe ziet jouw toekomst eruit en wat is voor jou je levensdoel?
  Mijn doel is om mensen die lichamelijk of fysiek beperkt zijn te motiveren en helpen om toch iets te maken van zichzelf, ondanks de maatschappij waar ze in leven hen wijsmaakt dat ze dit niet kunnen. Ik wil mensen leren om het maximum uit zichzelf te halen gebaseerd op wat ze wél hebben, of ze nu in een rolstoel zitten of een beperking hebben of niet. Vaak wordt enorm onderschat wat deze mensen kunnen bereiken en hierdoor gaan ze ook twijfelen aan zichzelf. Ik wil deze mensen leren hoe ze protagonist kunnen zijn in hun eigen verhaal, hun ‘zijn’ kunnen kapitaliseren en succesvol kunnen zijn door het maximum uit hun mogelijkheden te halen.

Noa is actief op YouTube en Instagram als Noa Muysoms en doet ook hier haar best om zo veel mogelijk mensen te inspireren en motiveren, dus geef haar zeker eens een kijkje en bedankt voor het lezen!

2 Reacties

 1. Noa ik ken je persoonlijk en ik weet welk een enorm sterke vrouw je bent. Je bent een voorbeeld voor velen. Je staat heel positief in het leven, ondanks wat je reeds meemaakte. Jouw motto is: steeds vooruitkijken. Het beste maken van het leven, dankbaar zijn en genieten van de kleine dingen. Carpe Diem. Veel geluk en succes in je verdere leven

 2. Je bent écht een topwijf Noa! Wat brn ik nlij om jou te mogen kennen. Muco heeft ons samengebracht. Wauw! Ik ben trots op jou!
  Hoe jonge mensen mijn ogen kunnen doen open gaan. Proficiat meid! Respect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
Chat openen
Klachten? Plan hier een GRATIS gesprek!
Hoi!
Verlang je naar een persoonlijke transformatie aan de hand van coaching?
Plan hier met mij een gratis gesprekje in!